Beschikbare Skiplinks

Extra aflossen op uw Argenta Hypotheek

U heeft een hypotheek bij Argenta. U heeft misschien wat spaargeld, geld van een erfenis of schenking. Dus u denkt er misschien over na om af te lossen of extra af te lossen op uw hypotheek? Bespreek de voor-en nadelen zeker even met uw adviseur.
 

Aflossen of extra aflossen op uw hypotheek

Op het einde van de looptijd van uw hypotheek, moet u de hele hypotheek aflossen of moet de hypotheek afgelost zijn. Hierdoor is het misschien beter om nu reeds te beginnen met aflossen.

Als u een hypotheek heeft waar u al maandelijks aflost, kunt u ervoor kiezen om extra af te lossen.

Als u een hypotheek heeft waar u nu maandelijks alleen rente betaalt en dus niet aflost. Dan kunt u starten om af te lossen.

U kunt ook een leningdeel hebben binnen uw hypotheek waarvoor dit geldt.

Of u nu weinig of nog niet aflost. Op het einde van de looptijd van uw hypotheek, moet u de hele hypotheek aflossen of afgelost zijn. Als u op dat moment het geld niet heeft, sluit u misschien een nieuwe hypotheek af. U mag dan de rente van de nieuwe hypotheek misschien niet meer aftrekken. Want sinds 2001 is de rente nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. Het is dus mogelijk dat u dan veel hogere maandlasten krijgt. Dus nu al aflossen op uw hypotheek kan verstandig  zijn.

Vraag zeker even advies aan uw adviseur. Hij kent uw persoonlijke situatie. Hij kan u helpen een keuze te maken die het best bij u past.

Naar boven
 

Voordelen van (extra) aflossen op uw hypotheek

- UW MAANDLASTEN WORDEN LAGER

Als u extra aflost, dan wordt het totaal bedrag van uw hypotheek lager. Daardoor wordt het te betalen bedrag aan rente over uw hypotheek lager.

Afhankelijk van de hypotheekvorm kan ook het maandelijks bedrag dat u betaalt, lager worden.

- UW EVENTUELE RESTSCHULD WORDT LAGER

Als de waarde van uw huis lager is dan uw hypotheek, dan staat uw "huis onder water". Dit betekent dat u misschien  niet genoeg geld heeft om uw hypotheek af te betalen bij de verkoop van uw huis.

U heeft op dat moment een "restschuld". Om dit te voorkomen, kan het een goede reden zijn om extra af te lossen.

Daardoor zal de restschuld lager zijn of niet bestaan.

- U BETAALT MISSCHIEN MINDER BELASTING

Als u een spaarrekening heeft, kan de spaarrente die u krijgt, lager zijn dan de hypoteekrente die u betaalt. Dan kan extra aflossen voordeliger zijn voor het betalen van belastig.

Bespreek dit met uw advsiseur of dit voor u het geval is.

Naar boven
 

Nadelen van (extra) aflossen op uw hypotheek

- U KUNT MINDER RENTE AFTREKKEN

Als u (extra) aflost, wordt uw hypotheekbedrag lager. Een lager hypotheekbedrag betekent dat u minder rente betaalt over uw hypotheek. Maar dat betekent ook dat u minder rente kunt aftrekken van uw belastbare inkomen. Dus dan betaalt u over een hoger inkomen  belasting.

- HET EFFECT VAN DE BIJLEENREGELING VERGROOT

Als u (extra) aflost kan uw hypotheek lager worden dan de waarde van uw huis. Als u uw huis verkoopt, heeft u een "overwaarde".

Als u binnen drie jaar na de verkoop van uw huis, een nieuw huis koopt, sluit u waarschijnlijk terug een nieuwe hypotheek af. Dan mag u de rente over het hele bedrag van de hypotheek niet meer aftrekken als u de overwaarde gebruikt voor de aankoop van uw nieuwe huis. Doet u dat niet, dan is de rente over het deel ter grootte van die overwaarde niet aftrekbaar. Dit heet de "bijleenregeling".

Naar boven
 

Zonder extra kosten aflossen bij Argenta

U kunt aflossen zonder extra kosten in een aantal situaties:

- U mag per jaar maximaal 15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag aflossen.

- Als uw huis onder water staat, mag u zonder kosten extra aflossen tot de WOZ-waarde van uw huis. De WOZ-waarde is de waarde van uw huis die de gemeente jaarlijks vaststelt.

Lees hier meer over zonder extra kosten aflossen.

Naar boven
 

Hoe werkt aflossen of extra aflossen bij Argenta?

- U BETAALT EEN BEDRAG

Dit is mogelijk als u al aflost, maar ook als u nog niet aflost:

* Het minimum af te lossen bedrag per keer is 500 euro. Het maximum bepaalt u zelf.

* Dat mag u zo vaak doen als u wilt per jaar. Hou wel rekening met de grens om zonder extra kosten af te lossen.

* U moet het bedrag van uw eigen bankrekening betalen.

* U mag op alle leningdelen van uw hypotheek aflossen of extra aflossen. Vraag zeker even advies van uw adviseur op welk leningdeel u het best aflost.

* Meld uw aflossing eerst bij Argenta. Stuur een mail naar info@argentahypotheken.nl.

- U KIEST EEN ANDERE HYPOTHEEK

Als u nu nog niet aflost, kunt u ook uw huidige hypotheek omzetten naar een hypotheek waarbij u wel aflost. Een adviseur kan u helpen bij het kiezen van welke hypotheek het beste bij u past.

Bij Argenta kunt u kiezen voor de Argenta Annuïteiten Hypotheek of de Argenta Lineaire Hypotheek.

- GOED ADVIES IS BELANGRIJK

Laat u adviseren over de beste keuze voor uw persoonlijke situatie. U neemt een belangrijke financiële beslissing voor een lange periode. Daar kan uw adviseur een belangrijke rol in spelen.

U heeft nog geen adviseur? Zoek dan een adviseur bij u in de buurt.

Naar boven